tisdag 17 april 2012

Gran Canarias historia (reviderad-12)

Kort historiaKanarieöarna skapades för ca 15 miljarder år sedan genom vulkanutbrott på havsbotten. Alla öar har förändrats en hel del under alla dessa miljarder år och ändrar sig fortfarande som alla landmassor.  Gran Canaria har varit bebodda i nästan 3.000 år. Guancherna kom alltså hit ca 2000 år f.k från norra Afrika och tros ha flytit på flottar eftersom de inte kunde segla.  Andra säger att dom var berber. Men det kanske är samma sak, jag är osäker. Gran Canaria har under årens lopp blivit attackerade av olika pirater. Den mest kända var ”sir” Frances Drake som försökte inta Las Palmas 1595 men lyckades inte så bra som så många andra gjort. Under 1400 talet så blev Kanarieöarna invaderade av Spanien men de gav tufft motstånd. Det tog ca 6-7 år för att besegra dem.

Namnet
Från början trodde man att namnet kom från ordet för hund på latin= Canis. Detta pga de stora inhemska hundraserna som fanns. Men på senare tid så har man kommit fram till att namnet kommer från en av de berberstammar som européerna mötte när de återupptäckte öarna. Ordet Gran betyder ju som ni kanske vet stor på spanska. Detta tillägg till namnet fick ön efter att  Jean de Béthencourt blivit besegrad av de ”Stora” Canarierna. Dvs urinvånarna som ansågs oövervinnerliga.
Gran Canaria ligger mitt i den Kanariska skärgården. Ön kallas även för den "runda ön", gissa varför. Den är nästan 5 mil tvärs över på bredaste stället. Högsta punkten heter Pico de Las Nieves (1949 m). Gran Canaria tillhör en del av Atlanten som heter Macronesien som innehåller Kanarieöarna, Madeira och Cap Verde. Det är bara knappt 20 mil till Afrikanska kusten.
Gran Canaria är den tredje största ön bland Kanarieöarna och har 23 mil kust med fina stränder. De flesta av stränderna är belägna på södra delen. Här ligger några av de mest kända som tex Maspalomas och Playa del Ingles.

Västra delen består mest av klippor medan de centrala delarna är väldigt gröna. Här finns både lummiga dalar och vackra tallskogar. Man brukar säga att ön är kontinent i miniatyr.

Viktiga årtal
1340 Portugal och Spanien skickade fartyg för att undersöka öarna. Guancherna levde då stenålders liv.
1478 Besegras Jean de Béthencourt av urinvånarna vid slaget om Arguineguindalen. Där fick ön sitt tilläggs namn ”Gran
Kanske landsteg Jean de Béthencourt nånstanns här?

1483 Utropades Gran Canaria till spanskt efter slaget vid Caldera de Tirijana.
1500-1600 Spanien koloniserar öarna och ekonomin blomstrar.
1852 Spanska drottningen gör Kanarieöarna till en frihandels zon. Vilket de är även idag. Bananen ersätter sockerröret som ekonomisk grundsten.
1927 Delas ön i två provinser. Las Palmas blir huvudstad för den östra (GC, Lanzarote, Fuerteventura)
1965 Turismen tar fart på allvar. Första hotellet i San Agustin invigs.

1969 i februari klockan 15.03: RogMan sätter sin fot på Gando för första gången

1979 Filmen Sällskapsresan spelas in och blir en stor succé i Sverige året efter

1982 Kanarieöarna får regionalt självstyre.

2001 RogMan sätter sin fot på Valle Marina för första gången. Efter det blir det ytterligare 6 besök på det norska hälsocentret.

2002 Byter ut Pesetasen mot €uron, eller pissetassen som Vanheden brukar säga

2012 RogMan besöker öarna för 10:e gången.....?

Inga kommentarer: