onsdag 16 oktober 2013

Pass, Nationellt ID eller körkort?


Budapest-Ferenc Liszt internationella flygplats

Hemmavid i gamla Svedala klarar du dig bra på ett giltigt körkort men när du åker utomlands så behöver du alltid pass eller inom Schengenområdet ett nationellt ID kort. Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap. 

Resa inom Norden

Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet, bland annat om du tar in på hotell, campingplats eller liknande.

Playa de las Canteras, Las Palmas


En av de många med fördelarna att åka till Kanarieöarna (förutom solen och värmen) är ju att du slipper skaffa visum. Det räcker med pass och FK mest använda kort: Europeiska sjukförsäkringskortet, dont leave home without it. Det är jag ett levande bevis för. Jag fick sy 7 stygn efter ett (nyktert) fall en natt på Valle Marina 2005, då jag slog skallen i sängbordet. Hade jag inte haft det kortet med mig då så hade jag fått betala minst 1.500:- i självrisk. Nu fixade det sig och det blev gratis. Har i alla fall inte hört nått på 8 år så...

En annan gång när jag skulle hem från en handbollsturnering i Helsingfors för några år sedan höll jag inte på att komma hem. Detta pga att jag varken hade pass eller ID kort med mig och Viking Line ville inte tro mig först.


Jag med mitt nya pass 2011 inför resan till Bukarest


Här kan du läsa mer ingående om detta: Polisens pass och ID fakta



1 kommentar:

JanE sa...

Snyggt vinjett foto med "vårt" Doñana i bakgrunden. I mitten fd Dunas,GranCanaria är helt ny- renoverat och heter Radisson Blu Resort, GranCanaria.
Reklamen "Lave Priser" är väl en tveksam sanning, c:a 4.000 per natt
är lite dyrt även för mig ;-)
Man kan ju förstås köpa en lägenhet där från drygt 3,5 mille
så slipper man betala per natt :-D