tisdag 13 maj 2014

Gran Canaria Info

Har skrivit liknande inlägg tidigare Men för dig som inte varit på våran underbara ö ännu så kommer här lite info i reviderad form. Sedan kan du läsa mer på andra ställen i bloggen eller i tex Destination Gran Canaria som är en bra bok för att insupa lite mer om ön.

Språk: Spanska (egen dialekt)
Invånare: 838 000
Största stad: Las Palmas de GC,381 000 invånare (även lite slarvigt kallad huvudstad , läs mer på nätet)
Högsta berg: Pico de Las Nieves 1 949 m ö h
Valuta: Euro (sedan 2002)
AC Hotell i Las Palmas


Befolkning
Man antar att öarna befolkades av berber från Nordafrika. I och med att Spanien erövrade Kanarieöarna i slutet av 1400 talet minskade urbefolkningen. Många invånare härstammar även från Sydamerika dag har GC den största befolkningen av alla öar. Kanarieöarna förklaras som frihandelszon 1852 och vid den tiden får de sina första turister. På 1950-talet tar turismen fart på allvar. Undertecknad besökte Gran Canaria förstagången i november 1969. Sedan dess har jag varit där 10 ggr

Playan i Arguineguin

Geologi
Kanarieöarnas arkipelag skapades en gång för mycket länge sedan genom otaliga vulkanutbrott på havets botten. Än idag kan man se rester av detta på öarna. Bland annat den underbara Caldera de Bandama som mäter 1000 meter i diameter och är 200 meter djup. I botten kan man se en övergiven bondgård samt spår av gamla odlingsterrasser. Sådan är väldigt vanliga på Gran Canaria.
Jag har ännu bara sett den på bild men nästa gång så ska jag ta mig en tur dit, var så säkra.

Playa  del Ingles ur en ovanlig vinkel



Ekonomi
Gran Canarias ekonomi är baserad på den nyckfulla turismen. Ni vet, om det kommer färre turister så händer det att många får gå utan jobb. De allra flesta jobb här har anknytning till turismen oavsett om du jobbar på hotell eller om du kör buss eller taxi.
I viss mån så exporterar man även bananer, tomater och en å annan fisk. Den lokalproducerade spriten är även den en stor industri. Med olika likörer och romdrycker i första ledet. Ron Miel, som är en rom smaksatt med honung finns faktiskt att köpa på Systemet här hemma. Men då måste man tyvärr beställa den först.
Vatten är en stor marknad, av självklara skäl. Men det är inget man direkt exporterar. EU ger generösa bidrag, men 2016 upphör dessa för att dom anser att Kanarieöarna är för långt borta från allt, för att uttrycka sig enkelt. Men vad händer efter 2016 kan man undra?

Sunwing Arguineguin



Språk
På öarna talar man ”atlantisk” spanska. Som är uppblandat med ord från Syd och Mellanamerika. Dialekten skiljer sig faktisk mellan Las Palmas i norr och södra sidans turistmål. Där klarar man sig även på engelska och tyska samt ett å annat ”skandinaviskt” ord.
Även om man klarar sig på dessa språk härnere på ”holmarna” så kan det ju vara bra att känna till/kunna uttala vissa ord.


Gracias= Tack
Hola = Hej
Buenos Dias = God Dag
Buenos Noches=God Kväll
Una serveca por favor= En öl tack
La cuenta por favor =   Notan tack

Kan man dessa så kan du mer än många turister.

Hasta La Vista….
 
My Travel Airbus 330


 (Källa: Destination GC samt min egen blogg)

Inga kommentarer: