söndag 14 juni 2009

Nya Mobilpriser..

När man reser utomlands så har det ju varit svindyrt att använda mobilen fram till nu. Men som ni kanske har hört så har EU beslutat att tvinga operatörerna att sänka priserna för kunder som reser inom EU.
Därför har man nu satt ett pristak på samtal, sms och mobilsurf. Men det finns dock en del saker att tänka på när man är ute å reser. Jag är inte hundra på det, men tror att dessa priser även gäller på Kanarieöarna.Nya priser

Från den 1 juli så kommer dessa nya priser att gälla

SMS: 0.11 eu-cent/meddelande

Samtal: 0.43 eu-cent/minut

Datatrafik: 1 euro/MB

Ska du twittra eller chatta så gör det hos den lokala datafiket. Det är både billigare och lojalare mot de lokala affärsidkarna.

MMS

Vad jag vet så går det under datatrafik så att skicka bilder med mobilen från playan är fortfarande dyrare än att skicka ett vykort…men betydligt snabbare. Så där får man prioritera.

Att Tänka På

Alla känner nog till att man får betala även när man svar i utlandet. Mitt tips är att om man ska vara nere på ön en längre tid så bör man skaffa ett lokalt kontantkort. Då slipper du betala roaminavgiften..
Kolla in Vodafone, Movistars och Telefonicas hemsidor så kan ni få en hum om vad det kostar


Nu blir det billigare att ringa från stranden...

GPS och Epost

Har du GPS i mobilen så ladda ner kartorna innan du åker. Då slipper du få en chock när sedan räkningen kommer. Nokia maps är ett bra alternativ.
Ett annat bra tips är att surfa så lite som möjligt utomlands även om det blivit billigare. Stäng även av allt som kopplar upp sig automatiskt mot nätet, exempelvis RSS och Epost
De flesta dyrare mobiler har ju WLAN nu för tiden och det finns ju lite var som helst. Ibland gratis å ibland kostar det några kronor.


Tips

Om du nu inte köper kontantkort så har jag ett värdefullt tips:
Skicka SMS på dagarna och på kvällarna från en mynttelefon. Det blir betydligt mycket billigare. Tänk även på att det finns skillnader mellan telefonautomater. De kostar olika beroende på var de är placerade.
Det kan även vara bra att stänga av sitt mobilsvar. Så fort folk ringer dig så betalar du utlandsdelen av deras samtal. Ska du sedan kolla medelanden så...ja du fattar va?Källor: Tidningen Mobil och EU upplysningen
Nästa inlägg: en liten kul historia som har med detta att göra

Inga kommentarer: