lördag 5 november 2011

Dag 5-den stora Ö turen..... del II

Redan dagen innan hade vi beställt bilen vi skulle åka med. På onsdagen hängde vi på låset för att hämta bilen vid 9.00. Ingen tid av denna händelserika dag ville vi missa. En liten kul sak, som Christofer redan berört så vi hyrde bilen på Lunds biluthyrning och nej, dom e inte från Skåne den heter bara så ändå...

Motorvägen mot Mogan
                                                                             
Från San Agustin bar det upp på motorvägen där Mogan var vårt första stopp. Jag hade aldrig tidigare svängt höger vid korsningen i Puerto de Mogan, ni vet där bussen normalt åker vänster. Men nu skulle vi till staden som komunen Mogan är uppkallad efter. Efter några slingriga vägar och en del vägarbeten så passerar vi en väderkvarn som såg ut som om den var direktimporterad direkt från Holland (eller Kvarnbacksvägen i Bromma) men nej vi var fortfarande på Gran Canaria. Efter ytterligare några km så var vi då framme i staden Mogan.

GC eller Nederländerna?

Mogan ser ut som en typisk kanarisk stad ska se ut. Långt ifrån Playa Del Ingles glittrande nöjeskvarter. Känndes skönt att komma till det ÄKTA Gran Canaria. Vi hittade en Sparbutik för inköp av lite vatten och bröd. På väg tillbaka till parkeringen såg vi ett cafe. Christofer var kaffe sugen och jag var törstig i största allmänhet.


Christofer på fiket


Detta är, tror jag Stadshuset i Mogan

Det var en skön känsla att sitta där och lyssna på ett så vackert språk som spanska, med kanarisk dialekt utan att fatta ett dyft. Nåja, hola och gracias kan jag ju och jag kan beställa en cerveza även om jag inte dricker öl. En kvart senare var vi på väg igen och nu gick vägarna uppåt.
Nästa mål var Los Azulejos dvs dom färgade klipporna en bit upp i de hissnande kanariska bergsmassiven. Väl framme så var det första vi såg en husvagn som tjänade som josbar.Vi provade den färska josen och sedan tog vi typ ett hundratal bilder på dessa vackra klippor. Vi njöt även av utsikten ner i dalen trotts att solen inte trångt igenom dimman ännu.

Josbaren

Christofer fotar de färgade klipporna

Mirador de Balcon, själva balkongen då

Efter ytterligare några slingriga km kom vi till en annan plats jag bara sett på bild tidigare: Mirador de Balcon. När vi stannade så praktist taget rusade en farbror fram och bjöd nått som smakade som en veckas gammal sockerkaka....dvs inte speciellt gott. Men vi åt för att inte vara otrevliga. Han som kom med kakan hade en liten husvagn (praktiskt och vanligt här på ön) där han hade allt en hungrig upptäckare kunde behöva. Allt från kaffe och kakor till glass och Ron Miel.
Själva kioskvagnen
Normalt sett ser man Teneriffas kust härifrån eller eventuellt Teides topp sticka upp som en sockertopp genom molnen på över 3.000 meter ö h. Men även här var det dimma/moln som solen hade svart att tränga igenom.Men bilderna blev hyffsade ändå. Såg nästan taget från nån Hollywoodproduktion. Här stannade vi minst 20 min och bara njöt.

Utsikten från balkongenVägarna verkade slingra sig betydligt mer nu och det gick lite som en berg o dalbana. Då märkte vi att  bilen behövdes tankas. Vilket vi gjorde i staden på bilden som jag tror heter San Nicholas. Kanske nån vet mer exakt var vi är å tankar på bilden. Här fick vi hjälp med tankning och betalning, lite som hemma förr i tiden.

Tankhjälp i San Nicholas
Väl inne i bilen så såg jag på kartan att nästa stad var Agaete. Ni vet där båtarna går över till Teneriffa, och där Dede de Dios och den vackra stenstranden fanns. Allt jag bara tidigare sett på YouTube på sin höjd. Vi började med att hitta en parkering för klockan var närmare 13 och lunchen närmade sig. Matsedeln var på spanska och några ord på engelska.  Alltså inga turist menyer så långt ögat nådde. Vilket var rätt befriande, men lunchen blev som den blev. Det var mat och potatis som smakade ok, men inte så mkt mer.

Den vackra stenstranden


Fred Olsen båtarna i hamnen


Den mäktiga strandpromenaden

Sedan blev det en fotopromenad där Dede de Dios (Guds Hands som Maradona brukar säga), stranden och båtarna fastnade på film. En häftig stad som jag gärna vill se igen och kanske hinna med ett dopp nästa gång.


Dede de Dios syns i bakgrunden som en skugga mot klippan


Klicka här: Dykaren i Agaete för lite rörliga bilder från Tuben

                             
I Agaete börjar GC-2, den andra motorvägen (GC-1) på ön den första går mellan Las Palmas och Puerto Rico men den håller på att byggas ut ända till Puerto de Mogan. Enligt vissa skyltar så ska den vara klar redan i år, men den som lever får se.

Toppen som syns är nästa 400 m ö h. Jag tycker den ser betydligt mindre ut.


Hur som helst så blir det en förbättring när den nu är klar. Uppe på motorvägen så hade vi nu siktet inställt på Arucas, där tänkte vi se katedralen som eg är en kyrka. Hur man skiljer på dessa två trodde jag var storleken men tydligen inte. Resten får ni googla.. Den resan gick snabbare än jag trodde och var rätt varierande för att vara motorväg. Lite som att åka mot Gränna/Jönköping på E4:an, härlig utsikt och både upp/nerförsbackar. Enda skillnaden var att delar av vägen gick i tunnel. (Många tunnlar på GC , e det =)

Motorväg med tunnel

En mörk gränd med Arucas stolthet i bakgrunden

När vi närmade oss Arucas så höll  kartläsaren(jag)  på att skicka i väg oss åt totalt fel håll men vi räddade detta i sista sekunden. Väl inne i stan så var det som vanligt en jakt på P plats. Senast jag var där var 6 år sedan och då satt jag i en buss. Men vi hittade en plats rätt nära kyrkan eller katedralen beror ju på hur man ser det. Vad stod det på Google, när du kollade?

Katedralen eller kyrkan i en anings motljus

Den var mindre än vad jag kom ihåg, men nu fick jag åtminstånne en hyffsad bild. På väg tillbaka gick vi genom stadsparken som var mörk men sval. Temat verkade vara exotiska blommor och olika typer av vattenvägar. Den längsta vattenvägen var förvillande lik den konstgjorda ån som rinner genom minigolfen i Putte.

Stadsparken i Arucas

En av de vackra blommorna i denna park

I bilen hade vi eller jag (kartläsaren) som inte e nån Tina Törner direkt stakat ut vägen för att kunna åka genom den centrala delen av ön. Dvs jag tänkte ta vägen förbi Firgas och kolla på vattenkällan där de tillverkar mineralvattnet som säljer bäst på ön. Men nånstans på vägen så svängde chaffisen av nånstans så jag inte hängde med på kartan och vi hamnade i Santa Brigida i stället som är en liten by med 2-3 hus...typ. Den vägen var enormt kurvig och vacker. En underbar utsikt som jag hade lite svårt att njuta av då vissa av vägarna var 2 meter smala och saknade staket.(förklaring till att inga egna bilder togs)

Utsikt över Santa Brigida (lånad bild fr GC turistbyrå)

Christofer tyckte nog jag var en aning fånig men minnen från bussturen -69 ( jag e född -64 resten kan ni räkna ut själva) kom forsande fram. Då hade vi åkte från Las Palmas för att kolla in bananplantagen. Vägarna var om möjligt lika usla där vi var nu 2011 som i slutet på 60 talet. Till slut hittade vi på något sätt ut på de större vägar ner mot Telde.

Lånad bild över Atlantico, från samma ställe som den ovan

Vi avslutade dagen med att handla lite på Carrefour i Atlantico CC. På terrassen hemma i SA så njöt vi en salamimacka och en god cerveza, Christofer tog en för det vara han värd efter denna strappatsrika dag. Vad jag drack? Jo, jag tog en Breezer......ett perfekt slut på en perfekt dag

Jag i soffan med min Breezer

4 kommentarer:

Randi's Tanker sa...

Entligen; Rogman får se mer av Gran Canaria! HURRA! Jeg gleder meg med deg.

Deilig å se igjen "Molino de Viento" i Mogan. Jeg skrev om den på bloggen min 27.01.10. Flere bilder av Molino med julelys. Jeg elsker Mogan Pueblo. Der finner du det genuine kanariske. Har flere venner som bor der. En god venn driver restaurant midt i svingen, midt i byen (Casa Enrique). Korrekt; det røde huset er Ayuntamiento de Mogan (stadshuset).

Mirador de Balcon er nybygd siden jeg var der sist. Fantastico!

Du som elsker GC, burde fått oppleve Dedo de Dios (Guds Finger) som den var original. Fingeren brøt av under stormen Delta i november 2005. Søk Dedo de Dios på Wikipedia (svensk oversetning).

Åååå, hvor jeg lengter til Gran Canaria når jeg ser alle dine vakre bilder! Mogan, Agaete, Arucas, Santa Brigida... Alle vakre steder!

Takk for at jeg fikk være med på den store øyturen!

Nu har jeg 34 netter å sove i Norge, før jeg skal sove 20 netter på Gran Canaria ;-)

CA sa...

Fast de grillade sardinerna i Agaete var väldigt goda/Christofer

Randi's Tanker sa...

Når lengtan blir for stor, ser jeg TVE Canarias:

http://www.rtve.es/television/tve-canarias/

Perry sa...

Kul å läsa din resedagbok. Men det tog ett tag innan jag förstod var Putte låg. Kollade som fan på Google Maps men så förstod jag att det är Puerto Rico du menar, he he.