måndag 24 augusti 2009

Sällskapsresan

Lasse Åberg och producenten Bosse Jonsson hade på 70 talet suttit och spånat långfilms idéer. De kom fram till att de ville göra filmer om bla skidresor, chartersemester och repmånad. Från början var det meningen att charterfilmen skulle komma först. Men de gjorde ju Repmånad först och sedan Sällskapsresan eller”finns det svenskt kaffe på grisfesten som undertiteln lyder. Båda filmerna blev stora publik succéer och Sällskapsresan bekostades delvis av pengar de tjänat på Repmånad.


Detta är Nueva Estocolmo men heter egentligen Australia och ligger i PDI, nära Yumbo

Filmen sågs av 2.5 miljoner på bio. Men alla gillade ju inte filmen. Som vanligt så hade kritikerna en hel del att gnälla på. I Sydsvenskan skrev tex kritikern Jan Aghed praktiskt taget hela Kanarie-partiet känns särdeles andefattigt vad humor beträffar, segt som knäck och olidligt tråkigt”. Men det visar ju bara vad han (inte )visste. 2005 utsågs filmen till tidernas roligaste svenska film i tv-programmet folktoppen.
Arlandascenerna spelades in i nuvarande Terminal 5 och scenerna i flygplanet i en DC-6:a som Scanair bidrog med. All personal i dessa scener jobbade normalt på Scanair, så även kaptenen, vars röst vi hör i filmen. Bland annat när han berättar att Ingemar Stenmark har vunnit en slalom tävling.
Interiörscenerna från Dr Levanders kontor och de flesta rumscenerna spelades in i gamla Europa Studios ute i Mariehäll Mycket av rekvisitan till dessa scener är inhandlade på dåvarande Skärholmens loppmarknad.

Ang foto
Att använda äkta bilder från filmen skulle vara på tok för dyrt för mig. Så ni får nöja er med mina egna bilder. Dessa är tagna på samma platser som i filmen fast 27 år senare. Omslagsbilden är från min egen inköpta DVD.

Inga kommentarer: