fredag 21 november 2008

Kort historia

Öarna skapades för ca 15 miljarder år sedan genom vulkanutbrott på havsbotten. Alla öar har förändrats en hel del under alla dessa miljarder år och ändras självklart sig fortfarande som alla landmassor. Guancherna kom hit ca 2000 år BC från norra Afrika och tros ha flytit på flottar eftersom de inte kunde segla. Andra säger att dom var berber. Men det kanske är samma sak, jag är osäker. Gran Canaria har under årens lopp blivit attackerade av olika pirater. Den mest kända var ”sir” Frances Drake som försökte inta Las Palmas 1595 men lyckades inte så bra som så många andra gjort.

Namnet kommer inte som man trodde förr från Kanariefåglarna utan från ordet för hund på latin= Canis. Detta pga de inhemska stora hundraserna som fanns. Guanchernas är ju Kanarieöarnas ur invånare. En del tror att de kom från norra Afrika. Men ingen vet säkert för de hade inga segelkunskaper, sägs det. Under 1400 talet så blev Kanarieöarna invaderade av Spanien men de gav tufft motstånd. Det tog ca 6-7 år för att besegra dem.

Gran Canaria ligger mitt i den Kanariska skärgården. Ön kallas även för den "runda ön", pga sin runda form. Den är nästan 5 mil tvärs över på bredaste stället. Högsta punkten heter Pico de Las Nieves (1949 m). Gran Canaria tillhör en del av Atlanten som heter Macronesien som innehåller Kanarieöarna, Madeira och Cap Verde. Det är bara knappt 20 mil till Afrikanska kusten.
Gran Canaria är den tredje största ön bland Kanarieöarna och har 23 mil kust med fina stränder. De flesta av stränderna är belägna på södra delen. Här ligger några av de mest kända som tex Maspalomas och Playa del Ingles(mer om dessa längre fram). Västra delen består mest av klippor medan de centrala delarna är väldigt gröna. Här finns både lummiga dalar och vackra tallskogar.

Här följer några viktiga årtal i Kanarieöarnas historia.

1340 Portugal och Spanien skickade fartyg för att undersöka öarna. Guancherna levde då stenålders liv.

1500-1600 Spanien koloniserar öarna och ekonomin blomstrar.

1852 Spanska drottningen gör Kanarieöarna till en frihandels zon. Vilket de är även idag. Bananen ersätter sockerröret som ekonomisk grundsten.

1927 Delas i två provinser. Las Palmas blir huvudstad för den östra (GC, Lanzarote, Fuerteventura)

1965 Turismen tar fart på allvar. Första hotellet i San Agustin invigs.

1969 i februari: RogMan sätter sin fot på Gando för första gången

1982 Kanarieöarna får regionalt självstyre.

2002 Byter ut Pesetasen mot €uron. eller pissetassen som Vanheden skulle ha sagt

För länge sedan trodde man att Kanarieöarna var en del av det sjunkna Atlantis. Men det är de inte många som tror på idag.

Christoffer Columbus sägs ju ha stannat till i Las Palmas för att lag ett trasigt roder. Han var där samtidigt som vulkanen Teide (Teneriffa) hade ett utbrott år 1492.
Då skulle han bott i det hus som nu kallas Casa de Colon. Det är numera ett museum.
Men många tror att detta är en skröna.

Atlantis och Columbus, tja vem vet?

Inga kommentarer: