fredag 21 november 2008

Las Palmas

Eftersom södra delen inte var så utbyggd på 60 talet så åkte vi till Las Palmas vid vårt första besök. Jag var bara 5 år då, så jag kommer inte ihåg speciellt mycket. Det enda jag kommer ihåg var att vi badade, antaligen på Las Canteras och att vi åkte till en bananplantage.
Där fick vi, syrran å jag prova på dessa väldigt söta och goda bananer som odlas på ön men som inte längre exporteras. Samtidigt så fick mamma och mormor smutta på lite inhemsk bananlikör. Resan dit var lite småläskig har mamma berättat. Vägarna var väl ännu smalare på den tiden antar jag.

Las Palmas är ingen småstad direkt, det är Spaniens 8:e stad. Här bor ca 400.000 människor men alla är inte spanjorer. Här bor även många engelsmän, tyskar och skandinaver(mest svenskar o norrmän)
Man får verkligen en storstadskänsla när man kommer in till Las Palmas. Det känns inte som om man vore på en turist ö. Den är sååå stor. Tror man att man ska kunna knalla runt å se hela stan på en dag får nog tänka om. Men som tur så finns det ett utmärkt bussnät i stan samt hur många taxibilar som helst. Man behöver bara ställa sig på trotoaren så kommer det en nästan direkt...och det är rätt så billigt oxå.

Vad kan man då göra i Las Palmas, undrar du? Ja allt från att bara gå och strosa till att dansa vild salsa på någon nattklubb...men vi tar det från början.

Sightseeing

Gamla Stan med Santa Ana Katedralen i mitten är nått man inte bör missa. Det kostar någon Euro att gå in där. Man kan även gå upp i tornet och kolla på utsikten. Det är en fantastisk utsikt över Las Palmas. Casa de Colon, Columbus hus på svenska ligger i samma kvarter men det är gratis. Det sägs ju att Christoffer Columbus skulle ha bott här. Se mer om detta på annan plats. Självklart finns det mer och se. Kolla in länksidan.


Christoffer Columbus huset


Vill man se stan utan att slita på sulorna så finns det samma slags turistbussar som i bla Stockholm. Ni vet de där dubbeldäckarna där övervåningen är öppen. Med andra ord bra läge för fotografering. Lite billigare är de gula stadsbussarna, men då måste man kunna lite om stan först.

Shopping

Passa på att shoppa ska man givetvis göra när man är i Las Palmas. Det är inte bara sprit och tobak som är billigt. Även kläder och elektronik kostar är betydligt billigare än hemma. Avenida de Triana är en gågata där de flesta ”fina” butikerna finns, till hyffsade priser.


Stora promenad och shoppinggatan


Lite längre ner på stan så finns El Corte Ingles som bästa kan beskrivas som Las Palmas svar på Åhlens eller NK. Här kan man hitta riktiga fynd om man inte har nått emot att gå i flera timmar. Las Palmas kan verka rätt litet till ytan. Men så är inte fallet, kan jämföras med Göteborg. Å genom den stan går man ju inte på en kvart. Bästa sättet att åka längre sträckor är taxi, billigt och så finns de överallt.
Vill man vila lite här så kan man ta av in på någon sido gata och sätta sig ned vid ett mysigt cafe.Gänget tar en fika

I andra ändan av stan finns ett shoppingcenter som får Gallerian eller Femmanhuset att se ut som en liten supermercado. Den heter Las Arenas. Men ta en taxi dit för för det ligger i utkanten av stan. När man har shoppat i flera timmar så kan man vila sina trötta fötter på något cafe eller restaurang.Mitt tips är Chino Hakkiwon som ligger i den änden som vetter mot Las Canteras och det är både gott å billigt. Ännu billigare är förstås Mc Donalds som ligger nästan mittemot om jag mins rätt....det smakar inte som det gör hemma, MEN deras glass med jordnöttter och jordgubbssås är nått som inte serveras i svedala längre. Den brukar jag njuta av ute på balkongen och samtidigt spana ut över Las Canteras där vågorna slår in.


Party

Är det party du vill ha så har stan även sin beskärda del av det. Har aldrig varit ute och festat i Las Palmas men det finns massor med salsaställen och vanliga discon. Tidigt på kvällarna så är det turisterna och de inflyttade som besitter alla inneställen. Men framåt midnatt så börjar kanarierna röra på sig och de dansar tills solen går upp. Har jag hört är väl bäst att tillägga.


Las Canteras


Las Canteras är som sagt den stora stranden i stan, men det finns vissa andra mindre. Men här är det lättare att bada och sola för vågorna går inte så jättehöga som på de andra stränderna på andra sidan stan. Här kan man tillbringa en hel dag utan att behöva gå särskillt långt. I närheten finns hotell, restauranger, tapasbarer och glasskiosker. Allt man behöver.

Fotboll

Las Palmas har även ett hyffsat fotbollslag som spelar i div 1 (-06). Men för några år sedan så spelade de i La Liga. Det gick väl inte så bra för dom men de är nog det bästa laget på Kanarieöarna i alla fall.
För 5 år sedan så var jag och några kompisar och såg Las Palmas spela mot självaste Barcelona. Ståplats biljetterna kostade 700:- men det var det värt. Stadion är ungefär lika stor som Söderstadion och rätt gammal. Hur matchen slutade?..tyvärr för oss så vann Barcelona med 1-0, för vi hejade ju på Las Palmas. Om du vill se fotboll så måste du planera i god tid och tänka på att det är ett dyrt nöje.

Las Palmas resan-07

I nästan en hel vecka trodde jag att det inte skulle bli nån resa till Las Palmas i år. För det var länga bara 10 st som anmält sig dit. Så jag lyckades övertala (ursäkta att jag tjatade så) några att följa med för det var tvunget att vara minst 15 för att det skulle bli nått. Nu lyckades det faktiskt precis i sista minuten nästan. Det var bara några timmar ifrån att det inte skulle bli nått .

Jag brukar aldrig åka på så många utflykter men Las Palmas vill jag aldrig missa. Speciellt när det inte blev nån tur till Roque Nublo (missade en del bilder där tyvärr)
Vad är så speciellt med Las Palmas säger du då...ja man måste nog åka dit själv.

Las Canteras, folket, gågatorna, affärerna, parkerna, tapas ställena, turistmålen... ja hela känslan. Svårt att förklara för nån som aldrig varit där.I San Telmo parken kan man njuta av en god glass i värmen

Inga kommentarer: