fredag 21 november 2008

Väder

Kärt barn har ju som bekant många namn och två av dem är ju en "kontinennt i miniatyr" och "eviga vårens ö". Detta beroende på att den är indelad i olika klimatzoner. I söder är det torrt och varmt, i norr är det svalare, grönt och bördigt. Sen finns det 2 till som jag inte kan så mycket om. Men en sak vet jag. Har man inte sett "det andra" GC så har man inte sett ön alls.


Gran Canaria ligger ju på samma breddgrader som Afrika och knappt 20 mil från Saharaöknen men det är inte lika varmt här som där. Det vårliga klimatet beror på Kanarieströmmen som är en kylig ström som kommer norrifrån och drar ner mellan öarna. Sydkusten har väldigt få regndagar och de flesta kommer under vintern. November och december är värst då det kan vara ca 3-4 regndagar / månad. Men när det regnar så regnar det ofta ordentligt och då är det inte så skoj att var utomhus.
År 2002 så var det ett sånt skyfall att strömmen gick på nästan hela sydkusten och att bilar och en del människor följde med i vattenmassorna. På Valle Marina och i Puerto Rico var det stora översvämningar som förstörde både hus och stränder samt annan egendom. Även en del personskador, tyvärr.

Under OS sommaren 2004 så var det som mest 49 grader varmt i Bahia Feliz.På nätterna ca 34 grader. Då räcker inte takfläkten långt vill jag lova. De två första nätterna sov jag faktiskt i badkaret, med lite vatten i botten. Nåja..sov är väl ett stort ord i sammanhanget. Vilade gjorde jag i alla fall...å svalt var det.

Soleksem

Om man vet med sig att man bränner sig lätt så kan man både bränna sig och få soleksem. Jag vet att det kanske inte alltid är så kul att vara i skuggan, men jag skulle rekommendera tunnare kläder som skydd - även vid badning. En tunn T-shirt eller liknande och kanske en solhatt?...i alla fall för småttingarna.
Om soleksem uppkommer så är det nog bäst att försöka vara i skuggan en tid, särskilt mellan kl 11-15 då solen är som starkast. Soleksem kan man lindra (precis som Xerx sa) med att smörja receptfritt hydrokortisonpreparat över eksemet. Även kylbalsam torkar ut eksemet samtidigtsomdetkylerneddet.
Krämer som innehåller zinkoxid och titanoxid är extra bra att använda då de reflekterar solstrålningen och ger ett bättre skydd än övriga krämer (sa min hud läkare en gång i alla fall) =)

Högsta och lägsta temp under året.


Tempereratur på södra Gran Canaria

Gran Canaria kallas ju för den eviga vårens ö. Detta mest pga att dygnssnitt temperaturen oftast håller sig kring 21-23 grader celsius. Området kring Puerto Rico, Arguineguin och Palalavaca är GC mest solsäkra del och har ungefär 355 soldagar / år.

Siroccovindar/Kalima

Siroccovindar (eller afrikanskt väder som kanarierna kallar det)blåser in från Afrika 2-3 ggr/ år och stannar några dagar åt gången. Dessa kommer mest under sommarmånaderna. Senast 2004 så låg det "afrikanska vädret" kvar i 6 dagar!!
Dessa varma vindar kan höja tempen med minst 20 grader och ta med sig små sandkorn som bildar en slags ”sanddimma”. Dessa dagar kan det vara tungt att andas.


I solen en normal vinterdag är det ca 27 grader i luften och 19 grader i vattnet. Om man nu inte har uppvärmd pool förståss. På de flesta hotell eller lägenhetskomplex så finns det inte varken fläktar eller luftkonditionering. Det behövs oftast inte då det på nätterna är mellan 16-18 grader i luften. En helt perfekt temperatur för att sova gott.

Kolla denna länk för att få fenomenet förklarat, men då måste ni kunna norska =):

Randi förklarar skillnaden mellan Sirocco/Calima

En bra väder sida om Gran Canaria
weathergrancanaria

Vädret på Gando, Las Palmas


Inga kommentarer: