fredag 21 november 2008

Lite Onödigt Vetande..och en del nödvändigt

Teide ( på Teneriffa)

Detta gick att läsa i Illustrerad Vetenskap 2007 För 150.000 år sedan så hade Teide på Teneriffa ett våldsamt utbrott som skapade en krater på 170 kv KM. Sedan dess har vulcanen haft 4 utbrott, den senaste 1909. Men det är inget som turisterna behöver oroa sig för i första hand. Risken för jordskred på vulkanen sidor är betydligt farligare. Ett sådant jordskred skulle kunna leda till en tsunami som skulle kunna dränka samtliga Kanarieöar.
(Gud förbjude att dett skulle hända, RogMans anm.)
En sådan katastrof sägs vara högst sannolik innom de kommande 500 åren.


I Maspalomas området (San Agustin, Playa Ingles, Maspalomas, Meloneras)så finns det hör och häpna ca 300.000 bäddplatser. Inte illa va!

Jämförelsevis så har Gran Canaria har ca 750.000 invånare. De flesta (ca 400.000) bor i....ja just det.....Las Palmas.

Las Palmas betyder som du kanske redan gissat: Palmerna och det är än viktigt hamn där många gör sitt sista stopp innan de startar färden över Atlanten.

Ödlor finns det gott om på ön. Inget att vara rädd för. Ofta är de kära husdjur. Tama som bara den. Det finns många olika sorter och storlekar. En del av dom är endemiska.(fint ord va, som betyder att den bara finns på GC)

Dunas de Maspalomas är ca 4 kvadrat km stort och numera en nationalpark. Den består av sand från havsbotten. Förr trodde man att sanden blåst över från Sahara.(Det är ju bara ca 20 mil dit, så det skulle ju inte vara en omöjlighet)

Faro Maspalomas är 65 meter hög och givetvis den högsta/äldsta fyren på ön. Men den markerar även den sydligaste udden på Gran Canaria.(Se bild ovan)

Puerto Rico har 25.000 sängplatser. Vilket är rätt mycket om man tänker på hur liten staden är.
· Gran Canaria är endast 50 km från kust till kust på det bredaste stället. För er som känner till ön så är det från Gando i öster tvärs över ön bort till Playa de Gui Gui i väster


· Gran Canaria har en area på 1,533 kvadrat km.

· Motorväg finns från LP via Gando till Arguineguin, samt från strax norr om Arguineguin till Puerto Rico genom tunnlar i bergen.

· Det ryktas om att de ska bygga ut motorvägen så den går runt hela ön. Ant samtidigt som de ska bygga en ny flygplats på syd sidan av ön. Men som sagt detta e bara rykten.Det senast i transportväg på ön är att de ska bygga en tågförbindelse från Las Palmas till sydsidan. Men det är långt i från klart och debatteras flitigt

Visste ni att Playan i Arguineguin fick ny sand hösten 2004.
Att tänka på

• Transfer från flyget: billigast är den buss som researrangören erbjuder. För den som vill lyxa till det så kostar Taxi och limo ca 30-€45 från flyget


Kontanter kan vara bra att ha speciellt på marknader och i små affärer. Större affärer tar givetvis emot nästan alla bank/kreditkort.

Posten heter Correos och har gula brevlådor. Det kan ta mellan 7-10 dagar för vykort att komma hem. Det har hänt att jag kommit hem före vykortet. Använd dig inte av "postlådan" på hotellet. Då kan det hända att kortet inte kommer fram alls. Frimärken kan man köpa nästan överallt.

Bankomater heter Telebanco på spanska och fungerar precis som de svenska. De flesta är på spanska, engelska och en del på "skandinaviska" Skulle du trotts det vara osäker på vad som står så fråga någon först. Kanarier är trevliga och hjälpsammma. (Men alla turister är det inte, tyvärr! Ingen nämnd ingen glömd!! =)

Om du måste gå på banken så kom ihåg att ta med ditt pass och en stor påse tålamod. Det kan vara riktigt långa köer. Dock har de nummer lappar så man kan i alla fall sitta ner och vänta.
• Kranvatten bör man inte dricka( så börjar de flesta tal av reseledaren på bussen från flyget - köp på flaska. Det finns billigt och gott vatten i butikerna. Det billigaste vattnet säljs på stora dunkar i 5 litersformat. Men de på 1.5 liter är oftast mer lätthanterliga.


På allmänna toaletter så är det oftast slut på både tvål och papper. Meddtag eget om möjligt. Många har nu börjat ta betalt för toabesök. Det kostar ca en 5:a att gå på muggen.

Övriga drycker bör drickas utan is ("sin jällo")Isen görs oftast på kran vatten och man kan lätt få Kanariesjukan (den jobbiga varianten). Vilket kan förstöra flera dagar av semestern.
När du ska ringa hem så ring varken från mobilen eller hotellrummet. Det kan bli en dyr erfarenhet. Använd istället de telefonkiosker som finns överallt. Det blir billgare och man kan ringa både med mynt och förbetalda kort. Ett bra tips är att köpa ett lokalt kontantkort som du lämnar ut på ex ditt mobilsvar. På detta sätt slipper du få riktigt saltade mobilräkningar när du kommer hem. 2001 fick jag en räkning på 3.000:-...pusst!!!

När du ringer från en automat kolla upp priset på den. Det kan skilja mellan 10-50 cent på olika automater. Dyrast e de oftast som ligger i centrum, de bredvid hotellet kan vara billigast. Exempelvis vid Valle Marina, nära Anfi så kan du ringa hem för ca 1€ på tre minuter. På andra sidan vid rondellen så kostar det nästan det dubbla.
• Se upp för ficktjuvar och nejliko damer som ofta går flera i grupp, de har flinka fingrar och vill ofta prata och skaka hand Timeshareförsäljare kan även de vara påfrestande.

• Inbrott förekommer mest i de större turist anläggningarna. Se till att ha dina värde säker i Safet (kostar ca €15-20/vecka ) Om du bor i en bungalow, vilket många gör så se till att altandörren är låst. Där är det lättast för tjuvarna att komma in.

• Undvik att åka hit under de heta sommarmånaderna. Har man otur så kan man vara här när de heta vindarna blåser in från Saharaöknen. Då kan det bli upp mot 50 grader varmt i skuggan och vara svårt att andas pga den höga luft fuktigheten. Det kan kännas som om man har en fuktig och varm handduk i ansiktet.

Gran Canarias olika poliser

Municipal= Blå (trafik)
Nacional= Bruna (rån, stöld)
Guardia civil= Ljus grön ( som väktare)


Polisen gillar inte trafiksyndare

Var artig mot polisen. De flesta saknar humor...(har jag hört är väl bäst att tillägga)
Dock är alla poliser beväpnade. TELEFON TILL POLISEN ÄR 091.

Inga kommentarer: