fredag 21 november 2008

Utflykter
Roque Nublo( Moln klippan) #


Det mest kända men inte den högsta toppen på Gran Canaria. Olika uppgifter förekommer, men jag är nästan säker på att den är 1.813 möh.
Pelaren är ca 60 m hög, även här finns det olika uppgifter. Platsen var helig för guancherna (urinvånarna). För den som inte vill vandra dit så finns det en utkiksplats en bit därifrån. Nästan alla bussrundturer stannar där. Det går även att åka en vanlig buss. Minns inte just nu vad utkiksplatsen heter exakt men det är kanske nån annan som vet?
Det finns två vägar upp. Turist vägen som är nog så jobbig och den riktiga vandringsvägen, med lite klättring. Vid turist vägens start finns det faktiskt en stenlagdväg i början.
Längre upp så är det en vanlig skogsstig som är rätt brant på sina ställen. Här gäller det att se var man sätter sina fötter, annars kan det gå illa. För att klara av den "riktiga" klättringen så bör man både ha bra kondis stadiga skor och en vandrings stav med sig. Det kan även behövas lite vatten, som går att köpa vid parkeringen i en liten rullande kiosk. Utsikten om det är en molnfri dag är enastående. Då ser man hela dalen nedanför och även Teide(Spaniens högsta berg och aktiv vulkan) på Teneriffa. Vill man inte trängas med alla andra turister så är et bästa att start tidigt på förmiddagen.

promenaden upp dit tar max 25 för "vanliga" personer men för mig tog det ca 45 minuter dit upp. Men det var det värt.Detta ska föreställa R Nublos kompis, Munken med storebror i bakgrunden

Pico las Nieves 1.949 m.ö.h ( Snötoppen) #

Högsta berget/vulkanen på Gran Canaria. Ligger inte så långt ifrån Roque Nublo. Här finns det en militär väder station. Inte lika bra utsikt här då det ofta är kallt, fuktig och på vintern en del snö på toppen. Om du är osäker så kan reseledarna hjälpa till. Hit skulle jag dock rekomendera att du hyr bil.

Aqualand ****

En ev GC största och bästa vattenparker ligger en bit norr om Maspalomas. Det är lätt att ta sig dit med de gröna bussarna (GLOBAL) från Playa Ingles, San Agustin och Bahia Feliz. Både nummer 45 och 70 går dit och res är billig.
Åkatraktionerna är många till antalet och de flesta är rätt häftiga och snabba. Men för oss möss...sorry jag menar män, så finns det även...mindre läskiga åk i miniparken. =)
Inträdet är ca 15 E för barn och 21 E för vuxna. Men då får du åka hur mycket du vill mellan 10–17 . Ett tips är att ha med matsäck för att spara en hel del slantar.

Aquasur * * *

Stort vattenland. Ibland långa köer. Buss 45 från Playa del Inglés/Maspalomas. Inträde € 20 vuxna €12 barn

Palamitos Park * * * *

Papegojpark i bergen. Med både burfåglar och fritt flygande fåglar. Vissa papegojor utför shower 3 g/dag Anses som en av Gran Canarias bästa utflyktsmål. Hit går det gratisbussar från de flesta större resorts. Inträde: vuxna 15 € och 10 € för barnen vilket är väl värt pengarna.

Holiday World * *Tivoli i Maspalomas. Pariserhjul, karuseller och en enkel berg- och-dalbana. Påminner lite om om Furuviks tivoli som det såg ut för ett tag sedan. Kanske är det deras gamla grejer som står här?? =)
Man kan även spela bowling. Gratis inträde, man betalar för varje attraktion. Från €1.

Sioux City * *


På samma plats som många västern filmer spelats in. Bla några av de tidiga Clintan filmerna . Westernshow med stunttrix 3 / dag Man kan även få sin bild på en WANTED poster för några €uro. Inträde: € 11/€ 5 Tel: 928 762 573

Om man tröttnar på att åka på kommersiella utflykter och vill vara lite kulturell så ska man antingen åka till Mundo Aborigen eller Pueblo Canario. Dessa kräver dock en heldag och ligger en bit ifrån Costa Canaria, vid det här laget så vet du vad det står för. Här kan man lära sig lite mer om Guanchernas historia bla. Mer om dessa här nedan.

Pueblo Canario * *

Ligger ca 5 km från LasPalmas centrum (Parque Doramas) och är egentligen en kanarisk by. Uppbygg av två bröder på 1930 talet för att locka turister och lära dem mer om öns kultur och historia. Byggnaderna är typiska för ön med sina träsnidare balkonger och även den de vackra palmerna, och blommorna är typiska för ön. Öppet: 10-20.00 tisdagar-lördag och söndag 10-14.30

Mundo Aborigen * *

Detta är mer ett museum än Pueblo Canario. Här får man se hur Guanchernas bodde och levde. Ligger längs vägen mot Fataga. Rätt så nära från Maspalomas Öppet varje dag 9-18.00

Fataga

Är en av de få städer på Gran Canaria som behållit mycket av sina rustika charm. Här finns det inte många hotell, men några finns i alla fall. Bla ett fyra stjärnigt hotell finns. Där bor inte så mkt turister utan mest affärsmän.
Baranco de Fataga är en av Gran Canarias många barrancos. Här uppe har man bra utsikt över södra delen av ön. Fataga ligger inte så långt från Maspalomas om man hyr bil. Ni som sett Sällskapsresan har sett en del av Fataga. Det är den scenen när turisterna går i gränderna å tittar på de ”stackars” innvånarna som sitter på gatan å virkar. Här finns det mycket fint gammaldags hantverk i form av träsniderier och virkade dukar.
Vita hus och snidda träbalkonger är vanliga, men inga höghus. Det finns även ett å annat trevligt men dyrt cafe att svepa en iskall Zingo eller Cerveca på. Här är faktsikt läsken dyrare än ölen. Men det är rätt vanligt här på ön.

TeneriffaOm du har en dag över så ta färjan över till Teneriffa och kolla in den ön. Gran Canaria å Teneriffa är rätt lika med en stor skillnad, vulkanen Teide som är Spainiens högsta berg på lite över 3.000 m.

Sugen på mer tips om utflykter?
Kolla in det lite nyare inlägget från den 10/4-09. Där finns mer tips på vad du kan göra på vår underbara ö.

Inga kommentarer: