fredag 21 november 2008

Puerto RicoPuerto Rico är en överexploaterad men populär badort som ligger där en ravin mynnar ut i havet. Här är bergssluttningarna fulla av hotell och bungalowsanläggningar. Det blir mycket gående i branta trappor och vägar så om du har problem med detta så ska söka dig till nån annan badort, tex Puerto Mogan. Men här lyser solen sällan med sin frånvaro. Orten har ca 355 soldagar om året. Till vissa av de högst belägna hotellen går det buss. Som är gratis, tror jag i alla fall.Stranden är finkornig sand som kan bränna under fötterna. Det finns gångplankor men att ha med sig sandaler skadar aldrig.
I närheten finns även 2 allmänna poolanläggningar med tempererat vatten. Där kostar det några cent men kan vara värt det. Det finns ett stort shopping center med mycket affärer som ligger nere i dalen. Det andra ett ligger på den västra sluttningen en bit ovanför bussterminalen.


Puerto Rico ligger ca 50 min från flyget. Är man höjdrädd så ska man inte bo här. De flesta hotell ligger högt upp och om man har hjärtproblem (som jag har) så rekomenderar jag hellre Puerto de Mogan eller nya Amadores, 25.000 bäddplatser finns och fler är på väg. Puerto Rico ligger i kommunen Mogán och har varit den ekonomiska motorn i kommunen, men har fått konkurrens från Arguineguín och Puerto de Mogán. Den "rika hamnen" (på spanska) har dock aldrig varit en" riktig" hamn av samma slag som Puerto de Mogán och Arguineguín.
Fortfarande har dock Puerto Rico det absolut största utbudet av hotell, restauranger, affärer, nöjes- och fritidsanläggningar.
Området har det absolut "bästa" klimatet på ön dvs om det är sol man vill ha. Det vilade tidigare en "förbannelse" över staden, då det inte gick att odla här. Därför ligger huvudstaden Mogán en bit längre upp i Mogán-dalen.

Men här finns mycket att gör allt från tennis, minigolf fiske till bungeehoppning. Mitt i Puerto Rico finns ett stort grönområde med sötvattenspooler som är öppet för alla. Kostar några Euro i inträde.
Puerto Rico har vuxit rätt mkt så nu pratar man om nya och gamla dalen. Den nya dalen är det lungnare området och den gamla ligger nära strand, restauranger och nöjen.
I shoppingcentrat så finns det allt mellan himmel å jord. Men mycket skräp oxå. Öppet tiderna är rätt generösa, oftast till 22.00 varje kväll. Ibland händer det att mindre butiker stänger för siesta mitt på dagen och öppnar senare igen. Men nu för tiden är det rätt ovanligt på Gran Canaria. Nån sa till mig att de statliga jobb och stora företag har slutat med det helt. Har inte fått detta bekräftat..kanske nån som vet?


ShoppingPutte CC @ night!


I Puerto Ricos shopping center finns allt från ryggkliare i plast till dyra mobiltelefoner. Däremot bör man se upp för de unga ”egna företagarna” som säljer Rolex kopior å solbrillor. Vill man inte köpa så ignorerar man dom bara. Det går..jag brukar låtsas att jag är från Island. Har inte stött på nån som kan fraser på isländska. (Ps!.. det funkar på inkastare oxå..testa så får du se)

Högst uppe på berget finns det ett annat Shopping Center som heter Europa. Dit går man inte i första taget så man tar en taxi stället. Det skulle kunna vara en bra utsikt däruppe men vissa av hotellen skymmer utsikten. Men är man riktigt tyst så kan man höra vågorna svalla.

Europa är lite mindre men en del ok ställen där med. Med en del bra restauranger. Värt ett besök om du orkar upp för backen.
Elektronik butikerna ägs för det mesta av indier som kan vara rätt lätta att prata och pruta med.
Men bestäm dig innan du går in i butiken om du ska handla eller inte. Annars finns risken att du kommer ut med nåt dyrt som du verkligen inte vill ha.

Om man inte kan släppa jobbet helt så går det även att kolla mejlen från någon av de 6 olika spel/data arkaderna. Det kostar inte många kronor för en timme.

Äta och party

På nätterna är det full rulle i alla klubbar, restauranger och barer som finns här. De flesta öppnar rätt sent men har i gengäld öppet till tidigt på morgonen. Se upp för inkastarna (Isländska!) dom kan var rätt påstridiga. Deras bästa ”tricks” för att få in dig är att bjuda på en drink. Dvs att du får köpa två drinkar till priset av en och det är inga små drinkar. Glöm bort allt vad 4:or och 6:or heter här finns bara ”12or”. Spriten är ju nästan billigare än läsk.


Black a White, pianobar * * *Trångt men härlig stämning. Väldigt duktiga pianister/sångare som vill ha mycket med dricks. De får nästan inget i lön så de lever på dricksen. Publik: skandinaver, engelsmän och en del tyskar har jag också sett. Gänget från Valle Marina hade väldigt kul där i april 07 i alla fall.

Si Senior * * *Puerto Ricos bästa och billigaste kinabuffé, mycket mat samt glass till efterrätt ingår. Med trevlig personal som pratar både svenska och engelska.
Sist jag var nere så jobbade en kille från Stockholm som kock och inkastare, mkt trevlig. Givetvis ett föräljningstrick, som jag gick på... men ändå!! En buffe kostar ca 6 euro.

Norske puben * *

Ligger runt hörnet från SI senor. Hit går man för att träffa andra skandinaver, mest norrmän förståss och titta på fotboll och handboll på tv. Även denna är lite trång men mysig.

Harleys * * *

Här går det vanligtvis lite vildare till än på de andra ställena. Mycket billig sprit. Oftast får man två drinkar och betalar för en. (Vanligt på hela GC)

Tango * *

Ett riktigt dansställe för dig som bara vill dansa. Allt från tango till dansband. Blandad publik åldersmässigt, men mest skandinaver. Påminner om dansgolvet på Cinderella. I samma hus finns även en av de första restaurangerna i Putte, Bolero.

Dicey Rileys, irländsk pub * *Myself å gänget från VM -06


Om du gillar ”Whiskey in the jar” eller annan irländsk folkmusik så finns det stor chans att du för höra det här. Det är ofta live music eller karaoke. Oftast trångt och knökfullt i den mysiga baren. De visar även fotboll nästan varje kväll. Tyvärr för musiken så går TVn för fullt å visar oftast någon engelsk fotbollsmatch.


Barbacoa bar * * *

Den här lite annorlunda baren ligger inte i stora centrumet utan i Europa shopping center, en bit upp i backen övanför. Gillar man live underhållning så kan det vara trevligt att gå hit som omväxling. De har LIVE underhållning i stort sätt varje kväll. Allt från ”The rockin Jock” som e en rätt kul komiker från Skottland till Cher och Elvis kopior. Publik: mest halvpackade engelsmän men en och annan Svenson som e rund under fötterna hittar också hit. Väl värd en tripp uppför backen, dock.
Ett litet tips: ta taxi upp dit.

Dessa är bara några av de discon/pubar som finns. Det är ingen ide att sätta prisnivå på barer. De flesta har billig öl, vin och sprit. Många har även 2 för 1 erbjudanden. Har inte hunnit vara på så många för hittar man ett bra ställe så går man ju dit igen. Det är bara att ge sig hän och utforska.

Aktiviteter

De flesta som kommer hit vill bara sola och slappa. Men man kan även fiska och pröva på olika vattensporter. Samma utbud och priser som vid Anfi. Det finns även ett fint vattenland som heter Aquapark en bit utanför centrum som är välbesökt .Vill man spela minigolf så finns det två banor att väja på. Den roligaste är den med vattentema. Kul banor och trevliga omgivningar med delfiner, vatten kanaler och vackra statyer. Mitt banrekord där är 52, pröva att slå det om du kan! 2006 spelade vi även på Subway den andra minigolf banan. Vi gick minus 10-12 hela bunten. Känn på den du Tiger.(den e rätt simpel)Minigolf kan man roa sig med i Putte. Detta är den dyraste men finaste banan. Samt "svåraste"

Gillar man att fiska så kan man åka med på fisketurer med riktigt fina lyxyachter. Det vanligaste är tonfisk och svärdfisk. En tur kostar ca 45 € men då ingår all utrustning. Lunch kostar extra.

Inga kommentarer: