fredag 21 november 2008

Transporter

Bussrundtur


Även om denna resegajd handlar om södra delen så får ni inte missa att ta åtminstone en busstur till det ”riktiga GC”. Passa på att få se den kända klippan Roque Nublo, GC näst högsta berg eller Teror med den vackra kyrkan. Alla charterbolag har nån form av bussturer, de flesta rätt dyra. Mellan 25-40 € får du räkna med. Har du tid så ta även en tur till Las Palmas och få lite kultur på semestern. Från Maspalomas kostar det ca 5-7 € dit.
Lokala bussbolag anordnar även billigare rundturer. Om du inte fått reklam när du checkat in så fråga efter deras broschyrer i receptionen.

OBS: ALLA priser är från 2007 då jag senast var på ön. Kan ha gått upp sedan dess
Hyrbilar

Oftast billigare än hemma. Ca pris 25-30 €/ dag+ bensin. Fråga i receptionen var "deras" uthyrare ligger. De stora resebolagen har kontakt med minst en biluthyrare på varje resort. Om du vill så kan du leta upp andra ställen. Det kan du oftast tjäna en slant på.

Vägar och trafik

Man kan åka runt ön på en dag, men om man vill njuta så ska man ta minst 2 dagar på sig. Kanske sova över på något ställe i bergen.
En viktig sak att tänka på när man åker på de kurviga bergsvägarna är att köra försiktigt. Även om trafiken inte är så tät så kan man få möte med turistbussar. Då gäller det att hålla till höger.När du kör i de kurviga bergen så MÅSTE du tuta innan en kurva. Den som inte tutat blir annars skyldig vid en ev. olycka

Kanarier kör rätt så snabbt. Speciellt på motorvägen där man får köra 120 km/h. Men det kan gå betydligt snabbare. Nu när motorvägen genom bergen till Puerto Rico är klar så är det mindre eller nästan inga köer alls längre genom Arguineguin och Patalavca. Men tänk på det kan bli köer ändå och planera din tur.
Det finns även mycket mopeder och MC, som kör precis som bilförarna. Men skillnaden är ju att du kan slänga upp dörren och få en MC åkare i knät. Så kolla gärna i backspegeln innan du öppnar dörren.

Busstrafiken
Busstrafiken här på ön är omfattande och fungerar faktiskt riktigt bra. Inte så att dom är jätte bra på att hålla tiden. Men det är inte deras fel. Det beror nog mest på två saker: bilköer och dumma turister som inte har växelpengar, dvs mynt till bussen. Det kostar bara ca 2€ mellan Maspalomas-Puerto Rico och knappt 1€ mellan Puerto Rico-Arguineguin.
Så ett tips är att ha mynt till bussresan. Det finns även ett rabattkort att köpa. Fråga hos turist informationen eller hotellet.


Bussar från Maspalomas (priser fr 2007)

91 Directo Las Palmas 5€

01 och 32 Playa Ingles och Puerto de Mogan 2.50€

01 Vecindario 3 € (Atlantico shopping center)

Svårt att säga hur ofta de går. Titta gärna på tidtabellerna men dom följs inte alltid Buss till Las Palmas ca 5 euro, Puerto Rico ca 3 euro. Ska du till Puerto Rico så undvik fredagar, då är marknaden i Puerto Mogan och bussarna överfulla när de kommer till PDI.

TaxiTaxi finns det gott om och är väldigt billigt här på GC. Detta beroende på att bensinen är så billig ( ca 5:-/liter) Om man är fler än 2 och ska åka lite längre så tjänar man på det. En resa på 3 km kostar ca € 3. Till flygplatsen från södra delen så går det på ca 25-30€. Kan beställas långt i förväg. Prata bara med föraren så får du ett fast pris.
OBS! Priser tagna från år 2007 på mitt senaste besök

Inga kommentarer: